Proiectul de modificare a Legii bugetului de stat, aprobat de comisia de profil

56


Printre factorii de bază care au determinat modificările operate sunt ajustarea indicatorilor bugetari reieşind din revizuirea prognozei principalilor indicatori macroeconomici; evoluţia economiei naţionale sub presiunea efectelor pandemiei COVID-19 şi a calamităţilor naturale; reducerea cheltuielilor pentru unele programe neprioritare. Totodată, amendamentele introduse prevăd suport suplimentar pentru agricultori prin rambursarea taxei pe valoare adăugată; completarea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală şi a bugetului asigurărilor sociale de stat, inclusiv pentru majorarea ajutorului unic pentru beneficiarii de pensii de la 700 – la 900 de lei începând cu 1 octombrie anul curent.

Astfel, reieşind din modificările operate, volumul bugetului de stat pentru 2020 se diminuează la venituri – cu 649,5 mil. de lei până la 37.201,5 mil. de lei, la cheltuieli – cu 1.856,7 milioane de lei până la 53.200,9 milioane de lei. Respectiv, deficitul se diminuează cu 1.207, 2 milioane de lei: de la 17.206, 6 milioane de lei până la 15.999,4 milioane de lei, ceea ce constituie 7,8% din Produsul Intern Brut.

Proiectul a fost elaborat de Ministerul Finanţelor. Potrivit autorilor proiectului, toţi parametrii reevaluaţi au fost coordonaţi cu experţii Fondului Monetar Internaţional în cadrul discuţiilor privind noul Program al Guvernului cu FMI.

Proiectul de le pentru modificarea bugetului de stat urmează a fi dezbătut în plenul Legislativului. Aceasta este a treia rectificare a bugetului de stat de la începutul anului curent. Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.