vineri, ianuarie 28, 2022
Acasă Social Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre vaccinare

Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre vaccinare

34


În societatea de astăzi, putem spune, cu siguranță, că vaccinurile sunt cea mai bună investiție în viitorul copiilor – o investiție gratuită și accesibilă, care, în timp, a devenit baza unei familii și comunități sănătoase. Mai jos găsiți răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre vaccinare.

De ce să-mi vaccinez copilul?

Vaccinurile sunt un argument medical și științific care demonstrează, prin scăderea morbidității și mortalității, că bolile pot fi controlate și eliminate!

Astăzi, Republica Moldova și majoritatea statelor din lume utilizează programele de vaccinare ca o platformă de siguranță și securitate a sănătății individuale și publice.

Desigur, în toată lumea există discuții contradictorii la subiectul necesității procesului de imunizare. Însă, odată cu evoluția sistemului medical, a mediului științific și a dorinței societății de a duce un trai mai bun, este tot mai evident că neglijarea vaccinării poate duce la urmări tragice. Acest lucru se referă în primul rând la copii, care în primii ani de viață trec printr- o perioadă complicată, cu multiple riscuri pentru sănătate și viață.

Unele boli sunt frecvente în Moldova (infecțiile cu pneumococi, cu rotavirusuri, cu Haemophilus influenzae tip b, tuberculoza, tusea convulsivă, hepatita virală B), astfel alegerea de a vaccina sau nu copilul înseamnă a alege sau nu boala. Nimeni dintre noi nu dorește să-și vadă copilul bolnav. Dacă am putea, l-am proteja de orice boală, oricât de ușoară ar fi.

O serie de boli se întâlnește deja într-un număr mic de cazuri (rujeola, oreionul, rubeola), însă micșorarea numărului de copii vaccinați împotriva acestor infecții poate duce cu ușurință la apariția unor cazuri noi de infecție și chiar la epidemii, lucru care s-a întâmplat în Republica Moldova.

Este important să înțelegem că vaccinarea protejează nu doar persoana care este vaccinată, ci și alte persoane, prin imunitate colectivă. Când oamenii într-un număr suficient de mare sunt vaccinaţi, aceștia nu transmit boli. Imunitatea colectivă îi protejează astfel și pe pe cei care nu sunt vaccinaţi, de exemplu pe acele persoane cu un sistem imunitar slăbit.

Cât de grave sunt bolile care pot fi prevenite prin vaccinare?

Astăzi, copiii din Republica Moldova sunt vaccinați împotriva a 12 infecții severe: tuberculoză, hepatita virală B, poliomielita, difteria, tetanosul, tusea convulsivă, infecția cu Haemophilus influenzae de tip b (Hib), infecția cu rotavirusuri și infecția cu pneumococi, rujeola, oreionul, rubeola.

Oricare dintre aceste boli ar putea provoca decesul copilului. În ciuda acestui fapt, majoritatea oamenilor nu conștientizează pericolul acestor boli sau au uitat despre consecințele grave ale epidemiilor ce bântuiau în trecut.

Acest lucru s-a întâmplat tocmai datorită vaccinărilor, care au dus la o reducere impunătoare a numărului de îmbolnăviri sau chiar la eradicarea unor maladii infecțioase.

În susținerea acestor argumente, putem aduce drept exemplu câteva statistici care ne arată eficiența vaccinurilor în lupta și controlul bolilor.

● În urma vaccinării copiilor împotriva hepatitei virale B (HepB), între anii 2008-2016, au fost înregistrate doar 26 de cazuri noi de infectare.

● În urma vaccinării copiilor împotriva difteriei (DT), între anii 2003-2016, a fost înregistrat doar un nou caz de infectare.

● În urma vaccinării copiilor împotriva rujeolei, între anii 2014-2017, au fost înregistrate doar două cazuri noi de infectare. Însă în 2018, a fost o explozie de cazuri – 340 la număr, din motivul nevaccinării unor copii împotriva acestei boli infecțioase, ceea ce a dus la răspândirea sa pe larg.

Cu toate acestea, în cazul nevaccinării unui număr semnificativ de persoane, infecțiile „uitate” pot reapărea, iar caracterul lor distrugător nu s-a schimbat. Ca și în trecut, ele pot cauza decese, invaliditate pe viață și diferite complicații severe la copiii care nu au imunitate.

De ce trebuie să-mi vaccinez copilul la o vârstă atât de mică?

Administrarea vaccinurilor începe chiar din prima zi a vieții copilului, deoarece bolile infecțioase de care ne protejează vaccinurile pot afecta copilul de la o vârstă foarte mică. Majoritatea copiilor nu beneficiază de imunitate de la mamă împotriva difteriei, a tusei convulsive, hepatitei virale B, poliomielitei, tetanosului etc.

Copiii sunt vaccinaţi la vârste mici, deoarece aceasta este perioada în care sunt cei mai vulnerabili faţă de bolile care pot fi prevenite prin imunizare.

Unele boli infecțioase sunt mult mai frecvente și mai periculoase anume pentru copiii de vârstă fragedă. Astfel, copiii mai mici de șase luni au cel mai mare risc de a dezvolta complicații severe în urma tusei convulsive: 72 % dintre copiii care se îmbolnăvesc de tuse convulsivă la o vârstă mai mică de șase luni sunt spitalizați cu complicații severe, iar 84 % dintre decesele cauzate de tusea convulsivă se înregistrează la copiii cu vârsta sub șase luni.

Bolile ca rujeola, oreionul și rubeola sunt denumite „boli ale copilăriei’’, deoarece afectează mai mult copiii și tinerii. Însă aceste boli sunt destul de periculoase şi pot duce la complicaţii grave şi uneori chiar la deces.

Vârsta la care sunt recomandate vaccinările nu este aleasă întâmplător. Vârsta pentru vaccinare este aleasă astfel încât să asigure cea mai bună și cea mai timpurie protecție posibilă.

Ce reacții adverse poate avea un vaccin? Acestea prezintă pericole și riscuri pentru sănătate?

Ca și oricare alt medicament, în cazuri foarte rare, vaccinurile eficiente pot produce unele efecte secundare nedorite care sunt, în mare parte, ușoare și dispar rapid. Majoritatea reacțiilor la vaccin sunt minore și temporare, cum ar fi o durere la braț sau febră ușoară.

Majoritatea evenimentelor adverse care sunt atribuite vaccinării, cel mai des, nu sunt rezultatul administrării vaccinului. Ele sunt în mare parte evenimente adverse cauzate de alte maladii sau unele erori umane.

Dacă există un domeniu al sănătății publice în care controlul calității și siguranței este extrem de riguros, acesta este domeniul imunizării copiilor. Autoritățile din domeniul medicinei au cea mai serioasă atitudine față de securitatea vaccinurilor. Comitetele speciale de experți investighează minuțios fiecare caz de reacție adversă severă pentru a analiza dacă problema este cauzală sau coincidentă cu vaccinul. În ultimii patru ani, în cadrul Programului Național de Imunizări al Republicii Moldova, au fost administrate 4 665 190 de doze de vaccin și au fost înregistrate doar 454 de
reacții adverse moderate și severe, care au fost tratate cu succes în scurt timp, fără consecințe sau probleme de sănătate ulterioare. Reacțiile adverse reprezintă doar 0,0097 % din totalul de doze administrate, sau o singură reacție adversă la 10 000 de doze administrate. În ultimii ani, nu a fost înregistrat niciun caz de șoc anafilactic (reacție alergică foarte severă) sau deces în urma administrării vaccinului.

Calitatea și proveniența vaccinurilor utilizate în Moldova

Vaccinurile moderne folosite în Republica Moldova sunt extrem de sigure și foarte eficiente. Republica Moldova beneficiază de vaccinuri de calitate verificată, procurate prin intermediul Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) care gestionează, urmărește și controlează achiziția de vaccinuri.

Guvernul Republicii Moldova cumpără vaccinuri și direct de la producători, prin intermediul Agenției de Achiziții Publice, însă doar vaccinuri atestate și aflate permanent sub controlul Organizației Mondiale a Sănătății și care corespund tuturor standardelor internaționale.

Toate vaccinurile sunt evaluate de Agenţia Europeană a Medicamentului, de rând cu alte agenții, care monitorizează locul şi modul în care sunt fabricate vaccinurile. Uzinele de fabricare a vaccinurilor sunt atestate și inspectate periodic de Organizația Mondială a Sănătății, indiferent de țara în care se află liniile de producere.

Toate vaccinurile sunt aduse, păstrate și transportate în țară cu respectarea condițiilor lanțului frig neîntrerupt, de la producător până la pacient. Acest lucru este monitorizat prin dispozitive speciale de control al temperaturii.

Vaccinurile se administrează doar cu seringi sterile, individuale, cu sistem de autoblocare care nu permite folosirea lor repetată.


Materialul face parte din campania de informare „Vaccinează copiii, protejează-ți viitorul!”, care a fost lansată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), împreună cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică, cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF. Prin materialele și acțiunile planificate în cadrul campaniei, atât autoritățile din domeniul sănătății din Republica Moldova cât și partenerii internaționali competenți vor informa cetățenii despre necesitatea vaccinării, vor combate miturile și informațiile false.Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.