Războiul din umbră. Cum operează spionajul rus și chinez pentru a fura secretele vaccinului anti-Covid

49


 

Bătălia din lumea spionajului s-a intensificat în ultima vreme, în condițiile în care Rusia și China încearcă să fure secretele cercetărilor americane deopotrivă din institutele de cercetare și din companii, scrie New York Times.


“Hackerii chinezi au încercat să fure date despre vaccinul împotriva coronavirusului, așa că s-au orientat spre zonele pe care le consideră cel mai ușor de accesat: în loc să lovească pur și simplu companiile farmaceutice, au efectuat misiuni de recunoaștere digitală la Universitatea din Carolina de Nord și alte centre care fac cercetări de ultimă oră.


Spionii chinezi nu au fost și singurii. SVR-ul rus a vizat rețelele de cercetare în vaccinuri din Statele Unite, Canada și Marea Britanie, eforturi de spionaj care au fost detectate pentru prima dată de o agenție britanică de spionaj care monitorizează comunicațiile internaționale prin fibră optică.


Și Iranul și-a intensificat drastic încercările de a fura informații despre cercetarea în vaccinul anti-Covid, iar Statele Unite și-au intensificat propriile eforturi de a urmări spionajul adversarilor săi și a se apăra.


Pe scurt, fiecare serviciu de spionaj important din întreaga lume încearcă să afle ce fac ceilalți.


Potrivit specialiștilor în spionaj, pandemia de coronavirus a dus la una dintre cele mai rapide schimbări de misiune pe timp de pace.


Aproape toți adversarii Statelor Unite și-au intensificat încercările de a fura rezultatele cercetărilor americane, în timp ce Washingtonul, la rândul său, s-a concentrat pe protejarea universităților și corporațiilor care fac cea mai avansată muncă. Sistemul de informații al NATO, preocupat în mod normal de mișcarea tancurilor rusești și a celulelor teroriste, și-a extins activitatea pentru a monitoriza eforturile Kremlinului de a fura și secretele vaccinului anti-Covid, potrivit unui oficial occidental informat pe această tem.


Competiția amintește de cursa spațială, în care Uniunea Sovietică și America s-au bazat pe serviciile lor de spionaj pentru a se ajunge din urmă atunci când una dintre ele părea să atingă o etapă importantă. Dar bătălia din timpul Războiului Rece pentru ajungerea pe orbita Pământului și pe Lună s-a desfășurat de-a lungul câtorva decenii, în timp ce calendarul pentru securizarea datelor cu privire la tratamentele anti-coronavirus este puternic comprimat.


„Ar fi surprinzător dacă nu ar încerca să fure cele mai valoroase cercetări biomedicale care se desfășoară în acest moment”, a declarat John C. Demers, un oficial de rang înalt al Departamentului Justiției, despre China, luna trecută, în cadrul unui eveniment organizat de Centrul pentru Strategie și Internațional Studii. „Valoroase din punct de vedere financiar și neprețuită din punct de vedere geopolitic.”


Tentativa Chinei este complexă. Agenții săi au folosit, de asemenea, pe ascuns, informații de la Organizația Mondială a Sănătății pentru a-și ghida eforturile de piratare a vaccinului, atât în ​​Statele Unite, cât și în Europa, potrivit unui fost și actual oficial familiarizat cu serviciile de informații.


Nu este clar cum anume și-a folosit China poziția influentă în OMS pentru a culege informații despre cercetarea în domeniul vaccinurilor în întreaga lume. Organizația colectează date despre vaccinurile aflate în curs de dezvoltare și, deși o mare parte din acestea sunt în cele din urmă făcute publice, hackerii chinezi ar fi putut beneficia de informațiile timpurii despre eforturile în chestiunea vaccinului anti-Covid considerat a fi cel mai promițător, potrivit unui fost oficial din serviciile de informații.


Oficialii americani din domeniu au aflat despre eforturile Chinei la începutul lunii februarie, când virusul începea să pună piciorul în SUA, potrivit unor actuali și foști oficiali americani. CIA și alte agenții…Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.