Redeschiderea școlilor. Cum au procedat alte state din Europa: Spania, Germania, Italia sau Belgia

41


 

​Peste câteva zile, școlarii din Europa se vor reîntoarce treptat la cursuri, dar față de începutul anului școlar precedent, schimbarea e radicală: purtarea măștilor, măsurile stricte de igienă și distanțarea socială fac ca anul acesta școlar să fie cu totul altceva decât ceilalți ani. Nu există nici studii care să infirme sau să confirme în mod cert gradul de periculozitate al redeschiderii instituțiilor de învățământ, astfel că fiecare țară a făcut cum a crezut ea că e mai bine. Vezi în text o imagine de ansamblu a măsurilor dispuse în câteva state europene.


Germania – Măsuri comune, peste care vin regulile fiecărui land


Sunt primii care încearcă experimentul. Mii de elevi din nordul Germaniei au plecat în vacanță la jumătatea lunii iunie și s-au reîntors la cursuri luni, 3 august. Au fost urmati de restul studentilor din toata tara. Reluarea orelor se dorește a fi cât mai aproape de normal.


Măsurile comune luate sunt: ventilația încăperilor, excluderea elevilor care prezintă simptomatologie specifică și testarea gratuită a pesonalului. Elevii trebuie să respecte distanțarea socială și să poarte măști în zonele comune. Unele școli au decis să meargă și mai departe. În cel mai populat land german, Renania de Nord-Westfalia (NRW), elevii sunt obligați să poarte masca inclusiv la orele de curs. Cine nu respectă această măsură de protecţie se poate aştepta chiar să fie exmatriculat.


Pentru a reduce la minim riscul de infectare, elevii au fost împărţiţi în grupuri care nu trebuie să se amestece, deşi în interiorul fiecărui grup regulile de distanţare socială au fost ridicate.


Jan Bonin, director la o şcoală generală din oraşul Rostock, s-a declarat încrezător că va fi un start bun. Măştile sunt obligatorii pe holuri, iar elevii preocupaţi sau nesiguri în legătură cu noile norme sunt întâmpinaţi de profesori şi primesc sprijin, a explicat acesta pentru dpa, subliniind că elevii care nu poartă mască nu vor fi toleraţi.


Italia: școala trebuie reluată cu orice preț


Italia va face „sacrificiile” necesare pentru a asigura reînceperea școlilor, potrivit afirmațiilor ministrului Sănătății, Roberto Speranza. Complet închise de la începutul lunii martie, școlile italiene nu s-au mai redeschis de la începutul pandemiei. Redeschiderea este programată setată pentru 14 septembrie, iar distanța socială trebuie să fie respectată de toți elevii. Pentru a permite această distanțare socială, 50.000 de profesori vor trebui recrutați și aproape 20.000 de săli suplimentare trebuie găsite. În lipsa distanțării, masca va fi obligatorie pentru copiii de peste 6 ani. În sfârșit, fiecare școală trebuie să dispună de o cameră destinată izolării cazurilor suspecte.


Spania – Haos total


Reînceperea școlilor este într-o ceață totală. La Madrid, cu două săptămâni înainte de începerea anului școlar, nu au fost stabilite clar ce reguli trebuie respectate. În fața acestor incertitudini, sindicatele profesorilor intenționează să apeleze la greve. Profesorii sunt îngrijorați de lipsa de resurse și de cadre suplimentare , dar și de evoluția pandemiei. În Catalunia, situația este oarecum mai clară. Protocolul de sănătate prevede o clasă de cel mult paisprezece elevi, iar dacă într-o școală sunt cel puțin două persoane infectate, școala se închide.


Guvernul a recunoscut că, chiar și în această etapă târzie, are în vedere aceleași cele patru scenarii pe care le-a anunțat la sfârșitul lunii iunie. Opoziția și sindicatele s-au săturat să pună întrebări și să nu primească răspunsuri.


Furia crește și în rândul celor care vor fi cei mai afectați de modul în care începe noul an școlar: profesorii, directorii școlilor și părinții, care încă nu au idee cum vor trebui să își organizeze viața zilnică începând cu luna…Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.