Republica Moldova, racordată la reţeaua de gaze a UE

47


Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

10 Sep. 2020 / 16:38


Republica Moldova, racordată la reţeaua de gaze a UE

Lucrările de racordare a conductei magistrale Iaşi-Ungheni-Chişinău cu sistemul naţional de transport al gazelor naturale, conducta Chişinău-Râbniţa, au fost finalizate. În urma conectării acestor doua reţele va fi posibil accesul moldovenilor la gazele naturale furnizate din Europa. Gazoductul poate asigura jumătate din consumul locuitorilor ţării noastre, relatează Mesager.

„Va fi posibilă asigurarea transportării gazului natural atât din partea României, cât şi din sursele existente din partea Ucrainei şi accesul tuturor utilizatorilor de reţea la sistemele de transport. În momentul de faţă va fi aprovizionat ca sursă alternativă consumatorul cel mai mare a Republicii Moldova, municipiul Chişinău”, a declarat Igor Baidauz, înginer şef MoldovaTransGaz.

„De mâine ar fi posibil un transport de gaze prin acest racord. Este important ca agenţii economici să încheie contracte de furnizare sau de livrare a gazelor. Noi asigurăm acest transport atât dintr-o direcţie, cât şi din alta”, a menţionat Iurie Dolghier, director MoldovaTransGaz.

Utilizarea gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău va contribui la asigurarea unei pieţe competitive a gazelor naturale în Republica Moldova.

Conducta are o lungime de 120 km. În conformitate cu asigurările investitorului, la această etapă, prin gazoduct vor putea fi livrate 1,5 milioane de metri cubi de gaze pe zi. După instalarea staţiei de comprimare şi reglare gaze de la Gherăeşti, din 1 ianuarie 2021 va fi posibilă transportarea în Republica Moldova a unui volum de patru milioane de metri cubi de gaze pe zi, iar din 1 octombrie 2021 – de până la şase milioane de metri cubi de gaze pe zi.

Proiectul investiţional, în sumă de 76 milioane de euro, prevede şi construirea a trei staţii de predare a gazelor naturale. Două vor fi situate în Chişinău şi una în Ungheni. Reţeaua de transport de gaze naturale Ungheni-Chişinău reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare. Prima etapă, construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, a fost finalizată în iulie 2014.

 

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.