S-au împlinit 100 de ani de la nașterea academicianului Andrei Timuș

0


Chişinău, 18 oct. /MOLDPRES/. Astăzi s-au împlinit 100 de ani de la nașterea academicianului Andrei Timuș  specialist în domeniul socio-economiei, doctor habilitat în științe economice, profesor universitar, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, informează MOLDPRES.

S-a născut la 18 octombrie 1921, la Molovata Nouă, Dubăsari. A absolvit Facultatea de Ziaristică a Școlii Superioare Politice din Moscova (1954), după care și-a continuat studiile de doctorat în cadrul Institutului de Economie al Academiei de Științe a Moldovei (1965). A susţinut teza de doctor în știinţe economice (1966), iar pe cea de doctor habilitat în științe economice în 1979.

Între anii 1953 și 1958 a fost redactor adjunct al ziarului „Colhoznicul Moldovei”. În perioada 1954-1967 activează în mai multe organe de presă, inclusiv a fost primul director fondator al Televiziunii Moldovenești (1958-1961); director adjunct al Editurii CC al PCM (1961-1964); vicepreședinte al Comitetului republican pentru presă (1964-1967). Din 1967 se dedică muncii științifice, activând în calitate de redactor-șef adjunct (1967-1971) și de redactor- șef (1983-1987) al Enciclopediei sovietice moldovenești. Din 1971 până în 1991 a fost șef de sector în Secţia de filosofie și drept a Academiei de Științe a Moldovei.

Potrivit ”Calendarului Național”, în 1976 a fondat Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova, al cărei președinte a fost până în 1991. Din 1991 a ocupat funcția de cercetător știinţific principal al Institutului de Filosofie, Sociologie și Drept, în prezent Institutul de Filosofie, Sociologie și Științe Politice al AȘM. Întemeietor al Școlii de cercetări sociologice în Republica Moldova. A efectuat cercetări sociologice privind problemele sociale ale satului și ale complexului agroindustrial, a elaborat concepția privind necesitatea asigurării sincronizării sporirii eficienței economice concomitent cu dezvoltarea socială a satului, integrarea producției agricole cu prelucrarea ei industrială și comercializarea producției alimentare finite. A cercetat factorii sociali și economici ai creșterii eficienței economice în complexul agroindustrial, ai eficienței mijloacelor de comunicare în masă, ai politicii sociale în perioada de trecere la relațiile de piață.

Este autor a peste 400 de lucrări științifice. Sub îndrumarea sa au fost susținute 50 de teze de doctor în știinţe, inclusiv opt teze de doctor habilitat în economie și sociologie. A fost președinte al Consiliului științific specializat pentru conferirea gradelor de doctor și de doctor habilitat în sociologie. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Moldova din 1957, anul fondării ei, membru al Prezidiului Academiei de Științe a Moldovei (1984– 1991), membru al Comisiei de Experți și al Consiliului Național pentru Acreditare și Atestare al Republicii Moldova. S-a învrednicit de distincții militare, de titlurile de om emerit și de laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova. A fost decorat cu ordinele „Insigna de Onoare”, „Ordinul Republicii”, cu Medalia „Pentru Vitejie în Muncă”. Academicianul Andrei Timuș s-a stins din viață la 12 februarie 2018, la Chișinău.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.