Seceta a afectat recolta oamenilor de la sate

44


Dacă în anii precedenţi, în această perioadă era forfotă mare în gospodăriile de la ţară, în această vară oamenii s-au pomenit fără recoltă şi cu munca de-un an dusă pe apa sâmbetei.

Gospodarul Valeriu Cojocaru din satul Cosăuţi, raionul Soroca spune că a secat şi apa din fântâni. Pentru a putea pune pe masă puţin din recoltă, a fost nevoit să-şi cumpere apă în cantităţi mari.

Gospodarii de la sate spun că în acest an nici conserve pentru iarnă nu îşi pot face, întrucât toate zarzavaturile s-au uscat. Astfel, oamenii sunt nevoiţi să-şi golească buzunarele pentru a pregăti câteva rezerve pentru perioada rece.

Aliona Celac susţine că toată recolta de roşii şi castraveţi a fost compromisă, iar ceea ce s-a copt le ajunge pentru foarte puţin timp.

La începutul săptămânii, Guvernul a anunţat noi măsuri de susţinere pentru agricultori. Astfel, va fi simplificat mecanismul de rambursare a TVA, instituit moratoriul asupra controalelor fiscale, iar statul îşi ia angajamentul să subvenţioneze dobânzile la creditele luate de agricultori. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat şi transmis spre avizare Fondului Monetar Internaţional. Documentul urmează să fie aprobat la şedinta Guvernului şi trimis Parlamentului spre adoptare. Şeful statului, Igor Dodon, a anunţat anterior că vor primi compensaţii şi gospodarii de la sate, care au avut de pierdut din cauza secetei din acest an.Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.