vineri, ianuarie 28, 2022
Acasă Social Sentința fostului director SIS, acuzat de expulzarea celor șapte profesori turci, a...

Sentința fostului director SIS, acuzat de expulzarea celor șapte profesori turci, a fost secretizată în totalitate 

40


Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a emis sentință de condamnare în dosarul fostului director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, acuzat de procurori de abuz de serviciu la îndepărtarea de pe teritoriul Republicii Moldova a celor șapte profesori turci, însă sentința a fost secretizată. Despre aceasta anunță Procuratura Generală.

Conform unui comunicat emis de instituție, respectiva cauză penală a fost expediată în judecată în luna februarie a acestui an, magistrații dispunând examinarea materialelor în procedură clasificată, iar în luna iulie, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a emis verdictul, sentința pe acest caz fiind secretizată în totalitate.

Totodată, Procuratura Generală a expediat pe adresa conducerii instanței de fond care a judecat dosarul o scrisoare prin care a solicitat desecretizarea dispozitivului sentinței și acordul de a aduce la cunoștința publicului pedeapsa aplicată inculpatului. Deocamdată, Procuratura Generală nu a primit un răspuns în acest sens.

Amintim că, prin hotărârea din 11 iunie 2019, CtEDO a constatat violarea articolelor 5.1 şi 8 din Convenţia pentru Drepturile Omului şi a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite câte 25 000 de euro pentru cinci cetăţeni turci, ale căror drepturi au fost încălcate, suma totală pentru despăgubirea prejudiciului moral fiind de 125 000 de euro.

La începutul acestui an, Procuratura a înaintat Ministerului Finanțelor un demers prin care a solicitat să intervină, din numele statului Republica Moldova, cu o acțiune civilă privind încasarea de la inculpat în folosul părților vătămate a sumei prejudiciului dispus de către CtEDO.

Inculpatul a achitat prejudiciul cauzat statului, precum și toate cheltuielile judiciare.

Urmărirea penală în cazul declarării drept persoane indezirabile şi îndepărtării de pe teritoriul Republicii Moldova a celor şapte cetăţeni ai Turciei a fost inițiată de procurori în vara anului 2019. Ulterior, pe acest caz au fost reținuți și puși sub învinuire doi ex-vicedirectori SIS, împreună cu directoarea Biroului Migrație și Azil (BMA).

În cursul urmăririi penale, procurorii au stabilit însă că procedura de îndepărtare a celor șapte profesori turci a fost dispusă în mod arbitrar de către SIS, conducerea BMA nefiind informată despre pretinsele motive clasificate care ar fi vizat securitatea țării și ar fi întemeiat îndepărtarea acestora din Republica Moldova. Potrivit probatoriului, SIS și-a asumat acțiunile de îndepărtare și cele precedate, în lipsa unei solicitări scrise din partea BMA sau a unui acord de colaborare în acest sens. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care BMA este unica instituție competentă a organiza și efectua activitățile necesare în vederea îndepărtării de pe teritoriul țării a străinilor.

Astfel, toată operațiunea a fost dispusă, coordonată și dirijată nemijlocit de către inculpat, care deținea la acel moment funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate, iar adjuncții i-au executat ordinile și dispozițiile fără a ști că acestea sunt ilegale, primind asigurări de la șef că totul decurge într-un cadru perfect legal, ultimul asumându-și toată responsabilitatea juridică în acest sens.

În aceste condiții, prin ordonanța procurorului, foștii vicedirectori ai SIS, dar și directoarea BMA au fost scoși de sub urmărire penală, ex-directorul SIS – pus sub învinuire, iar dosarul – deferit justiției.


Cazul celor șapte profesori turci. Pe 6 septembrie, șapte profesori turci au fost arestați și expulzați din Republica Moldova. Cele șapte persoane erau angajate ale Liceului Orizont; dintre aceștia, cinci au fost solicitanți de azil. Cel de-al șaptelea angajat a fost reținut la Bălți. Vedeți aici lista completă a cetățenilor turci expulzați din Moldova.Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.