Sistemul de transportare a gazelor din Republica Moldova a fost conectat la gazoductul Iași-Chișinău

48


Sistemul de transportare a gazelor din Republica Moldova a fost conectat la gazoductul Iași-Chișinău. Astfel, țara noastră va avea acces și la alți furnizori de gaze. Responsabilii nu ne-au putut spune clar când va ajunge gazul românesc în Moldova, dar au dat asigurări că sunt gata să înceapă livrarea.

În prezent, specialiștii conectează conducta Chișinău-Rîbnița la gazoductul Iași-Chișinău, pentru a face posibilă livrarea de gaze românești și în nordul țării. Acestea au o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi pe an. Odată cu finalizarea lucrărilor de interconectare, țara noastră va avea acces și la alți furnizori, nu doar la gazul rusesc.

“Va fi posibilă asigurarea transportării gazului natural atât din partea României, cât și a surselor existente, din partea Ucrainei și accesul tuturor utilizatorilor de rețea la sistemele de transport.”

Totuși, încă nu este clar când în va ajune în țara noastră și gazul românesc.

“În cât timp, nu depinde de noi. Noi asigurăm numai transportul. Agenții economici care asigură livrările, trader-ii, acum și cei europeni, au acces la piața noastră. Cum avem un contract, cum începem livrarea.”

Construcția gazoductului Iași-Ungheni a început în anul 2013 și a durat un an. Costul total al proiectului este de 26 de milioane de euro, dintre care șapte milioane constituie un grant din partea Uniunii Europene. Ulterior, a fost construit și tronsonul Ungheni-Chișinău, care are o lungime de 120 de kilometrii și unește sistemele de transport de gaze din România și Moldova. Lucrările de construcție a conductei se ridică la 90 de milioane de euro, bani care provin dintr-un împrumut de 38 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Investiții și dintr-o investiție cu capital propriu de la Eurotransgaz.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.