Soluții eficiente pentru nasul înfundat

136

Congestia nazală este un simptom foarte frecvent, care apare atunci când vasele de sânge din interiorul nasului se inflamează și țesuturile nazale se umflă. Nasul se poate înfundă și din cauza eliminării excesive a mucusului. 

Cauzele congestiei nazale

Principalele cauze ale nasului înfundat sunt reprezentate de răceli, gripă sau alte infecții la nivelul sinusurilor. În astfel de situații, congestia nazală se ameliorează de la sine în cel mult o săptămână. În cazul în care congestia nazală persistă si simptomele nu se ameliorează, cauza ar putea fi o problema de sanatată mai severă. Iată câteva posibile cauze ale congestiei nazale persistente:

 • Alergiile (la praf, mucegai, polen, păr de animal, diverși detergenți etc.);

 • Febra fânului (rinita alergică);

 • Prezența polipilor nazali (tumori benigne prezente in caile aeriene nazale sau in sinusuri, cauzate de inflamarea acestor regiuni);

 • Leziunile sau prezența corpilor străini în cavitatea nazală;

 • Sinuzita cronică;

 • Deviația de sept;

 • Sarcina;

 • Diverse medicamente (în special cele pentru controlul tensiunii ateriale);

 • Alimentele picante, consumul de alcool și fumatul;

 • Expunerea la aer rece și uscat;

 • Folosirea în exces a spray-urilor nazale;

 • Anafilaxia (o reacție alergică severă, care survine brusc și poate cauza moartea)

Tratamente eficiente care desfundă nasul

1. Folosește un umidificator

Un umidificator oferă o modalitate rapidă și ușoară de a reduce congestia și durerea sinusurilor. Acesta are rolul de a împrăștia în aer microparticule de apă care readuc umiditatea la un nivel confortabil. Respirația în acest aer umed poate calma țesuturile iritate și diminua vasele de sânge nazale umflate, ușurând respirația.

2. Fă un duș

Aburii ajută la subțiarea mucusului din nas și reduc inflamația. A face un duș fierbinte este o soluție temporală prin care poți respira normal, dacă te confrunți cu congestie nazală. Obții același rezultat și dacă stai acoperit cu un prosop deasupra unui vas cu apă fierbinte. Ai grijă să nu stai foarte aproape de apa foarte fierbinte, pentru că există riscul să te arzi.

3. Hidratează-te corespunzător

Lichidele – apa, ceaiurile, supele – ajută la subțierea mucusului din pasajele nazale, eliminând cu ușurință secrețiile nazale și scăzând presiunea din sinusuri. Mai puțină presiune înseamnă un risc scăzut de inflamație și iritare. Dacă pe lângă nasul înfundat te confrunți și cu o durere în gât, ceaiul cald și supa caldă te vor ajuta să ameliorezi disconfortul din gât.

4. Folosește un spray nazal cu apă de mare

Pentru a facilita eliminarea secrețiilor nazale, folosește un spray nazal cu apă de mare. Aceasta scade inflamația vaselor de sânge și ajută la eliminarea secrețiilor.  Poți opta pentru un produs care are în compoziție minerale, precum cuprul, magneziul, manganul, fierul, seleniul și zincul. Acestea au proprietăți antiinfecțioase, antiinflamatorii, antialergice și antioxidante.

5. Folosește o compresă caldă

O compresa caldă poate ajuta la desfundarea nasului prin deschiderea pasajelor nazale din exterior. Înmoaie un prosop în apă caldă, stoarce bine prosopul, apoi așază-l peste nas și frunte. Căldura ajută la ameliorarea inflamației mucoasei nazale. Repetă acest lucru de câte ori este necesar.

7. Încearcă decongestionantele nazale

Un medicament decongestionant poate ajuta la reducerea congestiei nazale și la ușurarea durerii asociate cu pasajele nazale iritate. Spray-urile nazale decongestionante comune includ oximetazolină și fenilefrină. Folosește un astfel de spray corect. Acesta nu trebuie administrat mai mult de trei zile fără supravegherea medicului. După trei zile, un decongestionant nazal poate înrăutăți de fapt congestia și accentua oboseala.

8. Ia antihistaminice sau medicamente pentru alergii

Ambele tipuri de medicamente pot diminua umflarea pasajelor nazale, ajutând la decongestionarea nasului. Medicamentele combinate care conțin atât un antihistaminic, cât și un decongestionant pot ameliora presiunea și durerea în sinusuri, cauzate de reacțiile alergice.

Urmează cu atenție instrucțiunile atunci când folosești astfel de medicamente. În caz contrar, este posibil să ți se înrăutățească starea de sănătate. De asemenea, trebuie să știi și că antihistaminicele ar putea să te facă somnolent.

9. Încearcă un remediu pe bază de ulei de eucalipt

Uleiul de eucalipt este obținut din frunzele copacului de eucalipt. Inhalarea acestui tip de ulei poate reduce inflamația mucoasei nazale și-ți poate ușura respirația. Tot ce trebuie să faci este să pui câteva picături de ulei într-un vas cu apă clocotită, să te acoperi cu un prosop și să inspiri aburii.

Dacă pui în aplicare aceste soluții, ar trebui să te simți mai bine în câteva zile. Perioada de timp necesară pentru ameliorarea simptomelor poate depinde de cauză exactă a apariției congestiei nazale, dar majoritatea persoanelor se recuperează după o răceală în aproximativ zece zile. Dacă simptomele se mențin mai multe de zece zile, este important să consulți medicul.


Bibliografie:
American College of Allergy, Asthma & Immunology – Allergic Rhinitis
https://acaai.org/allergies/types/hay-fever-rhinitis
U.S.Food & Drug Administration – Is Rinsing Your Sinuses With Neti Pots Safe?
https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/rinsing-your-sinuses-neti-pots-safe

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.