vineri, ianuarie 28, 2022
Acasă Social Studii peste hotare și distracții pe banii lui Plahtoniuc. O investigație despre...

Studii peste hotare și distracții pe banii lui Plahtoniuc. O investigație despre copiii politicienilor din Moldova

41


Mai mulți copii ai politicienilor moldoveni au studiat peste hotare datorită „ajutorului” din partea lui Vlad Plahotniuc. Printre tineri se regăsește fiica fostului președinte PDM, actualul președinte al Curții de Conturi, Marian Lupu.

O firmă-căpușă controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc a plătit studiile unor copii de politicieni moldoveni la universități de prestigiu din străinătate, se arată într-o investigație a RISE Moldova.

Aceeași companie, înregistrată în paradisul fiscal din Insulele Virgine Britanice (BVI), a transferat totodată zeci de mii de euro în conturile unor celebrități care au concertat la Chișinău, în clubul de noapte al lui Plahotniuc.

Alexandra Lupu

În mai 2018, președintele Curții de Conturi (CC), Marian Lupu, a publicat pe Facebook câteva fotografii cu familia. Într-una dintre poze, fiica sa, Alexandra, ține cu ambele mâini o diplomă de absolventă, emisă de Universitatea Maastricht din Olanda, aflată la granița cu Belgia și Germania. Taxa anuală pentru studiile de licență variază acolo între 8 000 și 32 000 de euro.

Pe 15 iulie 2014, când Marian Lupu era președintele Partidului Democrat din Moldova, firma off-shore Rowallan Overseas SA transferă Universității Maastricht 10 510 euro. La destinația plății a indicat – „Student ID: I6092064, Alexandra LUPU”.

Captură din extrasul de cont al Rowallan Overseas, deschis la ABLV Bank din Letonia/RISE Moldova

Peste 14 zile, căpușa mai virează în contul instituției olandeze încă 8 500 de euro, iar la rubrica detalii trece din nou numărul de identificare al studentei Alexandra Lupu.

În total, sunt 19 000 de euro.

Captură din extrasul de cont/RISE Moldova

Contactată de RISE Moldova, Alexandra a spus că nu poate vorbi, însă i-a rugat să revină peste o zi. Ulterior, nu a mai răspuns.

Copiii lui Botnari, la Oxford, Cambridge și Solent

Tot din contul deschis la ABLV Bank, compania off-shore Rowallan Overseas a plătit și studiile a doi dintre cei patru copii ai lui Constantin Botnari, fost deputat și secretar general al PDM. Botnari este unul dintre oamenii loiali oligarhului Plahotniuc.

Laurenția, fiica lui Constantin Botnari, a beneficiat în august 2013 de 20 875 de euro pentru taxa de studii la Oxford International College. Un an mai târziu, ea s-a transferat la Cambridge Arts and Sciences Limited, iar căsuța poștală din Insulele Virgine i-a achitat, în continuare, taxa de școlarizare de 34 236 de ruro.

Și fratele ei, Jan Botnari, a studiat la Solent University din Southampton, Marea Britanie, pe bani proveniți din aceeași sursă. În cazul lui, suma transferată universității a fost de 4 300 de euro.

Fiul lui Salinski, la Cardiff

O sumă mai mică, de 212 euro, a fost transferată de Rowallan Overseas către Cardiff Sixth Form College, tot din Marea Britanie. Transferul a fost înregistrat pe 13 martie 2015, reprezentând taxa de înscriere a studentului Afanasie Salinski, fiul Cezarei Salinski.

RISE Moldova

Ani la rând, Cezara Salinski a reprezentat mai multe afaceri controlate de Plahotniuc, fiind asociată direct cu acesta în Prime Management SRL – o companie fanion în care oligarhul a fost asociat cu Andrian Candu, finul său, fost președinte al parlamentului. Anul trecut, Procuratura Anticorupție l-a anunțat pe Plahotniuc în căutare internațională, acuzându-l de spălare de bani.

Distracții în clubul Drive

În extrasul de cont al firmei off-shore am identificat inclusiv trei cântăreți străini, plătiți pentru concerte și spectacole de noapte organizate la Chișinău.

Eva Simons, o interpretă olandeză cunoscută pentru piesa „Policeman”, a încasat 11 000 de euro pe 4 august 2015. Patru zile mai târziu, pe 8 august 2015, artista a urcat pe scena clubului Drive deținut de Plahotniuc. Clubul s-a închis acum doi ani.

Tot la Drive a cântat de mai multe ori și vedeta americană Chris Willis. El este cunoscut în special pentru colaborările cu francezul David Guetta.

Continuarea citește-o AICI.


Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.