Susţinerea pedagogilor şi a agricultorilor, avizată de comisia parlamentară de profil

58


Sursa imaginii: radiochisinau.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

08 Sep. 2020 / 15:40


Susţinerea pedagogilor şi a agricultorilor, avizată de comisia parlamentară de profil

Un proiect de lege pentru modificarea unor acte legislative, al cărui scop este susţinerea cadrelor didactice, producătorilor agricoli şi a altor categorii de angajaţi şi angajatori în condiţiile efectelor economice ale COVID-19 şi secetei a fost examinat astăzi de către Comisia parlamentară economie, buget şi finanţe.

În special, se propun modificări la Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Acestea prevăd că pentru perioada primului semestru al anului de studii 2020-2021 nu se limitează volumul activităţii didactice desfăşurate de cadrele didactice, inclusiv cu funcţii de conducere, în instituţiile de educaţie timpurie, învăţământ primar, gimnazial, liceal şi extraşcolar.

Astfel, în cazul insuficienţei de cadre, conducătorii instituţiilor de învăţământ le pot stabili cadrelor didactice un volum maxim de lucru de până la 1,5 norme didactice, iar pentru cadrele didactice din învăţământul artistic – până la două norme. Cadrele didactice cu funcţii de conducere vor avea dreptul la până la 0,5 din norma didactică.

După expirarea primului semestru al anului, Guvernul ar putea extinde termenul de aplicare a acestor prevederi.

Un alt articol din proiectul examinat de membrii comisiei urmăreşte modificarea Legii privind instituirea unor măsuri de susţinere a activităţii de întreprinzător şi modificarea unor acte normative. Acestea se referă la stabilirea unor facilităţi în procesul de aplicare a Programului de subvenţionare a dobânzilor şi a Programului de rambursare a taxei pe valoare adăugată (TVA) pentru producătorii agricoli afectaţi de secetă şi alte condiţii climaterice nefavorabile.

Astfel, urmează a fi subvenţionată dobânda achitată începând cu 1 mai 2020, indiferent de perioada de contractare a creditelor. Valoarea TVA pasibilă rambursării va constitui suma cumulativă a impozitului funciar achitat pe anul 2020 şi a impozitelor salariale pentru perioada ce corespunde celei de rambursare a TVA. 

De asemenea, se propune instituirea, până pe 31 decembrie 2020, a moratoriului asupra controalelor fiscale la producătorii agricoli afectaţi. 

Comisia economie, buget şi finanţe a aprobat raportul la proiectul de lege, pentru prima lectură. După examinarea amendamentelor, acesta urmează să fie supus dezbaterilor în cadrul şedinţei plenare.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.