Turiștii care vin la Orheiul Vechi sunt obligați să plătească atât pentru vizită, cât și pentru parcarea automobilului. Doar că regula nu funcționează

40


Din 2005, turiștii care ajung la Orheiul Vechi trebuie să achite o taxă de intrare și una pentru parcare. Până acum, de pe colectării acestora, în Bugetul de Stat ar fi trebuit să se adune o sumă importantă de bani, ținând cont de popularitatea zonei. Totuși, un panou informativ, care anunță despre obligativitatea achitării acestor taxe, a fost instalat abia acum două luni. Chiar și așa, unii turiști, intră în continuare fără a plăti, pentru că nimeni nu-i verifică dacă au tichet.

La intrarea în Rezervația “Orheiul Vechi” este montat un indicator rutier cu semnul STOP. Pe altul, instalat alături, este indicată obligativitatea achitării taxei de intrare pe teritoriu, de zece lei, și alta, la fel de zece lei, pentru parcarea mașinii. Plățile pot fi achitate la Centrul de Informare Turistică și de Control Acces. Totuși, unii turiști fac abstracție de aceste taxe.

” Prima dată am auzit. Pentru prima dată suntem în acest loc și de taxe nu am știut. Când o să vă întoarceți înapoi o să achitați? – Da, de ce nu. “

“Sunt locuri frumoase pe care le putem vizita și 10 lei nu e o sumă atât de mare pe care să nu o poți achita. “

“Ați știut că trebuie de achitat o taxă? – Nu. – Dar că nu e voie să parchezi aici ați știut? – Tot nu am știut. Credeți că o taxă de 10 lei e mare sau nu? – Cred că e normală. Pentru ca să vezi așa locuri frumoase e ceva normal să se ceară o taxă.”

“Cum așa, fără bilet nu se poate. Poftim, îl am.”

Directorul Rezervației “Orheiul Vechi”, Ion Ciobanu, spune că de la începutul anului și până a fi montat panoul informativ, din vânzarea biletelor s-a adunat 1.600 de lei. Însă odată cu apariția acestuia, în haznaua statului au intrat 15 mii de lei.

“Cel care a fost la rezervație acum două luni și jumătate în urmă, când nu exista acest panou care informează că este nevoie de a achita taxa la intrare și acum, când îl vede, poate cumva îi scapă din vedere. Este și o chestie practică care ține și de deprindere. Sperăm că pe viitor va crea efectul cuvenit și se va achita plata acestui bilet la intrare.”

De săptămâna trecută, pe lângă panoul informativ, pe teritoriul Rezervației au apărut indicatoare rutiere care obligă turiștii să-și lase mașinile la o parcare autorizată și să meargă mai departe pe jos. Totuși, unii încearcă să ajungă cu autoturismele cât mai aproape de satul Butuceni, spre nemulțumirea localnicilor.

“Noi nu putem închide acest drum. Totuși, limitând viteza și interzicând parcarea și staționarea pe marginea carosabilului, noi cumva ușurăm traficul în interiorul acestei localități.”

“Fiecare merge cum vrea. De când s-au pus indicatoarele, totuși mașinile stau la parcare, iar în cele mai multe cazuri, turiștii merg pe jos. Înainte era strașnic, mulți mergeau cu viteză.”
Bugetul anual al Rezervației Cultural-Naturale “Orheiul Vechi” este de aproximativ 1 milion 300 de mii de lei. Un milion de lei este rezervat pentru achitarea salariilor, cealaltă parte – pentru lucrări de amenajare. Nu există o statistică despre numărul turiștilor care ajung anual la Orheiul Vechi.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.