ultima oră | CC: Președintele țării poate fi demis dacă nu desemnează un premier propus de majoritatea parlamentară

37


Președintele Republicii Moldova poate fi suspendat și demis din funcție dacă refuză să desemneze candidatul propus de majoritatea parlamentară formalizată pentru funcția de prim-ministru. Decizia a fost luată astăzi de Curtea Constituțională. 

„Pentru aprecierea faptului dacă refuzul președintelui republicii de a desemna candidatul pentru funcția de prim-ministru propus de majoritatea parlamentară reprezintă o faptă în sensul articolului 89 din Constituție, trebuie avute în vedere următoarele elemente: dacă prin această faptă președintele încalcă o prevedere din Constituție și/sau o hotărâre a Curții Constituționale și dacă prin această faptă președintele își încalcă obligația imparțialității și neutralității politice în procesul desemnării candidatului”, a declarat președinta CCM, Domnica Manole.

CC precizează că, în cazul care nu există o majoritate formalizată, șeful statului este obligat, după consultări, să desemneze un premier, în ciuda faptului că fracțiunile de partid nu sunt de acord cu acea candidatură.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.