Vara nemulţumirii în Europa de Est: Liniştea guvernanţilor cu tendinţe dictatoriale este perturbată de proteste

44


În Ungaria, la început liberal şi reformator, iar apoi conservator şi chiar anti-UE, premierul Viktor Orban îşi conduce ţara de vreo 14 ani. În Serbia, Aleksandar Vucic, fost ministru al propagandei şi informaţiilor pentru dictatorul Slobodan Milosevic, este într-un fel sau altul la conducere din 2014.

Fostul bodyguard Boiko Borisov ţine frâiele Bulgariei din 2009. În Bielorusia, Aleksandr Lukaşenko, ofiţer de armată, director de bănci şi de ferme şi „ultimul dictator al Europei“ este preşedinte din 1990.

În Polonia, naţionalistul şi conservatorul Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului PiS aflat la guvernare, este în plină campanie de întărire a controlului politic şi asupra economiei.

În Ungaria, la sfîrşitul lunii trecute, mii de oameni au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva a ceea ce ei percep a fi atacuri repetate ale premierului Orban împotriva libertăţii presei. Destituirea editorului şef al principalului site de presă independent al ţării, Index.hu, a fost considerată de mulţi un efort sprijinit de guvern pentru a reduce la tăcere vocile critice din mass-media.

Ministrul ungar de externe, la o conferinţă de presă, a spus că acuzaţiile sunt neadevărate şi că statul nu poate interveni în deciziile unei instituţii mass-media private. „în timp ce mass-media publică acţio­nează deja ca un taur pentru propaganda guverna­men­tală, o parte tot mai mare din media privată ajuge în mînile oligarhilor favorabili gu­vernului“, a explicat Andras Schweitzer, conferenţiar principal la Universitatea Elte din Budapesta.

Aliaţii lui Orban s-au implicat în repetate rînduri în ultimii ani în închiderea publicaţiilor critice la adresa guvernului sau a oamenilor apropiaţi partidului de guvernământ sau în transformarea acestora în presă favorabilă guvernării într-un mod foarte evident. Ce se întâmplă în presă este valabil şi în economie, oamenii partidului Fidesz sau aliaţii acestuia ajungând să controleze o bună parte din serviciile publice sau din companiile care fac afaceri cu statul.

Săptămâna trecută, cele mai mari şase partide de opo­ziţie s-au angajat să for­meze o alinaţă fără pre­cedent contra lui Orban în urmă­toarele alegeri gene­rale, din 2022. Forma­ţiunile îl acuză pe premier că duce Un­­garia spre autori­tarism şi de­parte de valorile demo­craţiei Uniunii Europene. Orban şi partidul său au câş­tigat detaşat şi fără drept de apel din partea opo­ziţiei trei alegeri consecutive începând din 2010, în parte mulţumită modificărilor aduse legilor elec­­torale. Premierul a fost ajutat şi de fărâmiţarea opoziţiei.

În Serbia, stârnite de o decizie a guvernului de a reinstaura carantina în Belgrad, manifestaţiile de luna trecută s-au transformat în proteste contra preşedintelui Vucic, care s-ar fi folosit de pandemie pentru a câştiga alegerile parlamentare. Criticii spun că…Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.