vineri, ianuarie 21, 2022
Acasă Social (video) Indicele de tineret în Moldova: în închisori sunt deținuți mai mulți...

(video) Indicele de tineret în Moldova: în închisori sunt deținuți mai mulți tineri decât adulți

53


În ultimii ani, decalajele dintre tineri și adulți au demonstrat o tendință ușoară de diminuare în mai multe domenii, dar inegalitățile dintre aceste două grupuri rămân destul de mari. Cele mai mari decalaje se atestă în domeniul sănătății, criminalității și participării în procesele decizionale/politice. Aceste constatări au fost relevate în raportul „Indicele de Tineret” – un reper statistic de monitorizare a politicilor publice în domeniul tineretului, dezvoltat după metodologia Expert-Grup.

Indicele de Tineret mai arată că tinerii participă cu mult mai puțin decât adulții în procesele politice și decizionale la nivel local, inegalitate cauzată de scăderea numărului de tineri votanți la ultimul scrutin electoral local, numărul alegătorilor din acest grup de vârstă micșorându-se cu 32 % în 2019 față de 2015. De cealaltă parte, numărul alegătorilor maturi s-a majorat cu 23 %. Deși la alegerile locale din 2019 ponderea consilierilor tineri s-a majorat până la 15,4 % din totalul consilierilor locali aleși, față de 10 % în 2015, decalajul dintre tineri și maturi la capitolul participării depășește semnificativ progresul înregistrat de prezența tinerilor în consiliile locale.

În domeniul sănătății și criminalității, cifrele indică faptul că ponderea tinerilor deținuți este cu mult mai mare decât ponderea adulților, constatare valabilă și în cazul infecțiilor cu transmitere sexuală, ambele domenii fiind prioritare pentru intervențiile de politici.

Un domeniu care a înregistrat un progres vizibil este activitatea economică. În perioada 2015-2019, discrepanțele dintre tineri și maturi s-au redus esențial, în special în domeniul participării pe piața muncii, prin egalarea ratelor șomajului de lungă durată (șomaj care depășește 12 luni) în rândul tinerilor și maturilor către anul 2019. Totodată, migrația externă a tinerilor rămâne în continuare cu mult mai mare decât în rândul adulților.Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.