Vinificatorii moldoveni înregistrează pierderi

38


În autonomia găgăuză, viţa de vie se cultivă pe o suprafaţă de 5.300 de hectare, dintre care 800 de hectare sunt soiuri de masă, iar restul – tehnice. Experţii estimează că în sudul ţării vor fi recoltate aproximativ 37 de mii de tone de struguri.

Larisa Cerven este proprietara unei vinării din Vulcăneşti care produce până la zece mii de sticle de vin pe an. Ea spune că în ciuda producţiei mai mici din acest an vinurile vor fi de calitate, datorită concentraţiei mari de zahăr din struguri.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Ion Perju, promite că Guvernul va întreprinde mai multe măsuri pentru susţinerea vinificatorilor.

Creditarea agenţilor economici, cu acoperirea dobânzilor din partea Guvernului din fondul de intervenţie, cu posibilitatea de utilizare a mijloacelor financiare din contul TVA. Vorbim de cei care le mai au acumulate de ani de zile, dar şi măsurile care au fost întreprinse, inclusiv prin atenuarea calamităţilor naturale, în special, mă refer la consecinţele grindinei de care au avut de suferit unii producători agricoli din sudul republicii, a declarat ministrul.

Criza de pandemie şi seceta îndelungată au venit să accentueze situaţia. Lucrurile nu sunt fatale, eu cred că noi putem răspunde provocărilor, a menţionat directorul Oficiului  Naţional al Viei şi Vinului, Gheorghe Arpentin.

În primele şase luni ale anului, producţia vitivinicolă a fost exportată în 56 de ţări ale lumii, fiiind înregistrată o creştere a cererii în ţări precum România, Ucraina şi Cehia. Mai puţine cantităţi decât anii trecuţi au mers în Federaţia Rusă şi Belarus. Exportul total a constituit 69,5 milioane de litri, în scădere cu 2,4 milioane de litri, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.