Zeci de israelieni vindecați de COVID s-au întors în spital pentru a-i ajuta pe pacienții care încă se luptă cu boala

193


Confruntat cu un număr tot mai mare de bolnavi COVID, într-un moment în care Israelul traversează al doilea val epidemic, spitalul Hadassah din Ierusalim a pus bazele unui proiect deocamdată unic în întreaga lume.

Zeci de oameni care au fost infectați cu noul coronavirus și s-au vindecat s-au oferit voluntari pentru a da o mână de ajutor personalului medical în tratarea actualilor pacienți. ”Îi învățăm câteva lucruri pe care trebuie să le știe. Principalul este să stea lângă pacient, să vorbească cu el, să se roage cu el, să îl convingă să mănânce. Nimic mai mult”, explică doctorița Rely Alon, de la spitalul Hadassah.

„Și s-au dovedit a fi un real ajutor pentru pacienți și pentru personalul nostru. Cineva care stă cu tine și vorbește cu tine și te strânge de mână…cred că reprezintă jumătate din tratamentul necesar pentru vindecarea de această boală”, spune doctorița. Shuki Rock, un bărbat de 43 de ani, și soția sa au trecut amândoi prin experiența bolii și amândoi au decis că vor să dea acum o mână de ajutor.

„Ne-am uitat unul la celălalt, eu și soția mea, și ne-am spus: ”Asta este ce am tot așteptat”. Chiar este o modalitate de a oferi ceva înapoi societății”, spune Rock pentru BBC News.

Activitatea sa nu este neapărat simplă, în condițiile în care pacienții se luptă cu o boală complicată și sunt supuși unui stres teribil. Am intrat la un pacient și l-am întrebat: „cum te simți azi?” Și a izbucnit în plâns. Timp de 10 minute a plâns și mi-a explicat cât de frustrat se simte deoarece nu știe ce va urma. Shuki Rock, voluntar la spitalul Hadassah din Ierusalim: „În prezent, la spitalul din Ierusalim există 30 de voluntari care intră în saloane și îi ajută pe pacienți, totul sub atenta monitorizare a personalului medical”.

Toți au fost testați pentru a a se asigura că au anticorpii declanșați de virus. Ei au donat deja și sânge. Pentru că este deocamdată neclar cât durează această imunitate oferită de boală, voluntarii poartă totuși și echipamentul de protecție pe care îl au și medicii și asistentele. Toți medicii apreciază ajutorul oferit de voluntari. Toți pacienții sunt singuri. Nu au pe nimeni înăuntru. Nu au familie sau prieteni. Doar personalul, iar medicii sunt îmbrăcați ca extratereștrii. De aceea este foarte important pentru ei ca cineva să vină, să se așeze lângă ei și să vorbească cu ei. Yevgeni Frank-Kamenetsky, medic la spitalul Hadassah din Ierusalim: Iar voluntarii se simt la rândul lor bine pentru că pot oferi ceva înapoi, în condițiile în care nu de mult fuseseră în situația pacienților.

„Chiar nu e mare lucru, cel puțin în comparație cu ce fac oamenii de aici, medicii, asistentele. Încerc pur și simplu să fac lucrurile cât mai simplu, să fac tot ce pot”, mai spune Rock.

Un nou nivel record al…Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.